prafym

Spa eller Kurort

En SPA-behandling eller bara en vistelse för avkoppling och att ladda batterierna är en bra investering för kvinnor som stressar i dagens hetsiga tempo. Sverige har många så kallade kurorter där man förr i tiden "drack brunn", för att vattnet ansågs vara extra hälsobringande just där.


Idag har de flesta utvecklats till fullvärdiga SPA-anläggningar, och erbjuder massor av behandlingar och upplevelser. Man kan få allt från helkroppsmassage med eteriska oljor, ansiktsbehandlingar, manikyr och pedikyr, eller så kallad floating, som innebär att man flyter i ett tyngdlöst tillstånd och stänger ute omvärlden, allt för att återfå förlorad kraft och energi.


Nyttan med SPA kan givetvis diskuteras men ett spabesök syftar till hälsa och ökat välbefinnande, ett friskare liv, mindre skadlig stress, och mer friskt flödande energi. De fyra hörnstenarna ska vara rörelse, vila, näring och beröring i rätt balans och följande begrepp är centrala: Vatten går som en röd tråd genom spaupplevelse. Naturlighet i behandling, mat dryck och miljö. Lärande som förbättrar ens egen livsstil och välbefinnande. Känslan ska vara avkopplande och ge ny energi.


Vad ordet SPA betyder finns det olika förklaringar till, men faktum är i alla fall att SPA har funnits sedan romartiden. Nu finns SPA-anläggningar i hela landet och inbjuder till avkoppling och energi-återhämtning.